
Pyszna, zdrowa przekąska w wersji wege – idealna na imprezy.Można zrobić wersję wegańską – nie używamy wtedy sosu ostrygowego lub zastępujemy go np. większą ilością słodkiego sosu chili.
Składniki:
- 2 garście mieszanki sałat
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 szt. czerwonej cebuli
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. ogórka
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1 szt. tofu marynowanego
- 1 szkl. kapusty czerwonej – poszatkowanej
- 100 g makaronu ryżowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Marchewkę i ogórek kroimy w słupki. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka i marynujemy w sosie sojowym. Jeśli nie lubimy ostrości cebuli możemy pominąć ten składnik. Tofu kroimy w słupki. Mieszamy składniki sosu: masło orzechowe, sos chili, sos ostrygowy, sok z cytryny, imbir. Gotujemy makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu. Papier wyżowy namaczamy w ciepłej wodzie przez kilka sekund. Nakładamy stopniowo składniki: po dwa, trzy składniki – raz rolujemy, dodajemy kolejny składnik rolujemy i na końcu zawijamy do końca. Robimy tak, aż do skończenia składników. Podajemy z sosem.