Zapisz się do newslettera i otrzymuj informacje o ostatnich wpisach z bloga i nowych przepisach.
The form you have selected does not exist.
Syrop z mniszka
Składniki:
200-250szt.kwiatów mlecza
1szt.cytryny
1lwody
0,75dkgcukru lub cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Kwiaty zostawiamy na kilka godzin, żeby pozbyć się robaczków. Następnie zalewamy wodą, ugniatamy lekko żeby były zanurzone i dodajemy cytrynę (pokrojoną i wyszorowaną) gotujemy jakieś 10-15 minut. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Na następny dzień odcedzamy z kwiatów a do płynu wsypujemy cukier. Gotujemy aż do konsystencji bardziej syropu. Płyn będzie się lekko pienił. Przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do gór dnem (przykrywamy ściereczką aż du wystudzenia). Pamiętajcie, że przed przelaniem konsystencja nie będzie bardzo gęsta, będzie bardziej lejąca – w syrop zamieni się po wystudzeniu.Można dodawać do herbaty lub do pieczywa.