
Pycha zapiekanka z cukinia, wychodzi coś a'la tarta ale bez ciasta pod spodem – tylko CUKINIA! Przepis świetny koniecznie spróbujcie. I jest to idealny sposób jeśli latem obrodzi nam właśnie to warzywo.
Składniki:
- 1 szt. dużej cukinii około 700 g
- 1 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 50 g tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy extra virgin
Przygotowanie:
Cukinie podzielić na ćwiartki – wyjąć pestki z grubsza, nie szczegółowo i zetrzeć na tarce razem z obraną cebulą. Jeżeli skórka jest bardzo gruba obieramy ją. Doprawiamy solą i zostawiamy na sitku na 20 min., później odsączamy z nadmiaru soku.
Mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, bułką, jajkami, parmezanem i oliwą + sól, pieprz. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni C piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem na około 35-40 min do zrumienienia.
Mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, bułką, jajkami, parmezanem i oliwą + sól, pieprz. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni C piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem na około 35-40 min do zrumienienia.